Obiski kraljice

Križev pot Marcela Dupreja

Delo Le Chemin de la Croix sestavlja štirinajst (orgelskih) skladb, ki se po vsebini navezujejo na posamezne postaje križevega pota. Skladatelja je navdihnilo poetično besedilo Paula Claudela z istim naslovom in kot je sam zapisal, si je delo zamislil kot » improvizirani glasbeni komentar«. Ciklični skladbi boste lahko prisluhnili v interpretaciji italijanskega organista Paola Crivellara.

Obiski kraljice

Skladatelj Samuel Scheidt

Letos mineva 430 let od rojstva tega zgodnjebaročnega nemškega skladatelja. Vabimo vas, da prisluhnete izboru orgelskih del, zbranih v zbirki, z naslovom Tabulatura nova, ki je izšla daljnega leta 1624 v Hamburgu. Koralne predigre, variacije, toccate, fantazije in fuge bo na historičnih orglah cerkve sv. Štefana v Tangermündeju v Nemčiji predstavil organist Franz Raml.

Obiski kraljice

Inauguracijski koncert ob otvoritvi novih orgel v avditoriju matične hiše Radio France v Parizu

V prvih dneh maja lani so potekale slovesnosti ob inavguraciji novih koncertnih orgel, ki jih je v nedavno dokončanem koncertnem avditoriju v matični hiši francoskega radia v Parizu postavila uveljavljena barcelonska orglarska delavnica »Gerhard Grenzing«. Francoski radio nam je, preko EBU zveze, ponudil v predvajanje posnetke dveh obsežnih slavnostnih inavguracijskih koncertov, na katerih so nastopili […]

Obiski kraljice

Orgle v družbi z violončelom

Kraljica inštrumentov se bo tokrat družila z violončelom. Za to zvočno kombinacijo ne obstaja veliko kompozicij, tiste, ki so, pa zvenijo sveže in zanimivo. V interpretaciji violončelista Lea Viole in organista Enriqua Rimoldija boste lahko prisluhnili predvsem delom južnoameriških in španskih avtorjev, kot so Carlos Guastavino, Juan Francisco Giacobbe, Alberto Evaristo Ginastera in drugi.

Obiski kraljice

Johann Jakob Froberger

Letos bo minilo 350 let od smrti tega nemškega skladatelja, virtuoza na instrumentih s tipkami in predvsem – organista. Poleg tega, da je avtor nekaterih zelo imenitnih kompozicij za orgle, je zaslužen tudi za razvoj glasbene oblike – plesne suite. To je izpopolnil in razvil prav v delih, ki jih je namenil glasbilom s tipkami.

Obiski kraljice

Inauguracijski koncerti ob otvoritvi novih orgel v avditoriju matične hiše Radio France v Parizu

V prvih dneh maja lani so potekale tridnevne slovesnosti ob inauguraciji novega orgelskega instrumenta, ki ga je v avditoriju matične hiše francoskega radia v Parizu postavila orglarska delavnica »Gerhard Grenzing«. S tega dogajanja je francoski radio, preko EBU zveze, ponudil v predvajanje posnetke dveh obsežnih slavnostnih koncertov, na katerih so nastopili najvidnejši francoski orglavci, ki […]