torek
18.00

Jezikovni pogovori

Osvetljujemo in raziskujemo področja in teme povezane z jezikom. Vedno znova nas preseneti, kako močno človeka zaznamuje jezik in kje vse lahko najdemo njegove sledove.

Jeziki Alme M. Karlin

Alma M. Karlin je tako močno verjela vase in v svoje znanje jezikov, da se je odpravila na pot okoli sveta. Jeziki ji niso pomagali […]

Povedano s podnaslovom

Dve vrstici, komaj kaj več kot dvajset znakov, nekaj sekund branja – kaj vse je mogoče povedati v filmskem ali televizijskem podnaslovu; o tehniki podnaslovnega […]

Javni tujejezični napisi v Ljubljani?

S povečanjem števila turistov se je v Ljubljani povečalo tudi število tujejezičnih javnih napisov.

Znakovni jezik kot dediščina

"Znakovni jezik je zame prvi jezik. Od malega sem ga uporabljal in šele čez nekaj časa sem ugotovil, da ta svet ni svet gluhih, ampak slišečih."

Prevajanje pod cenzuro v obdobju povojne Jugoslavije – primer knjige dr. Lindsaya Rogersa

Nevralgične točke v prevodnih besedilih so črtali in popravili tako, da so bile v skladu z idealistično podobo, ki jo je želela negovati politična moč.

Primož Trubar je bil kot tank

Primož Trubar je bil kot tank, ki je ril skozi neprehodno džunglo. To je počel z veliko mero vztrajnosti in poguma, hkrati pa tudi z veliko znanja, je dejal Kozma Ahačič, vodja Sekcije za zgodovino slovenskega jezika na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Ali bo robot kdaj govoril kot človek?

Kako možgani združujejo zvočni in vidni živčni signal v pomen besed? Kje je pomen besed shranjen in kako pridemo do njega?

Jezik kot bojno polje nacionalizmov: primer srbohrvaščine in jezikov naslednikov

Kaj se je dogajalo s srbohrvaščino in jeziki nasledniki po razpadu Jugoslavije in ali je prišlo do kontaminiranja jezikov z različnimi političnimi ideologijami?

“Neodvisnost” katalonskega jezika

"Kot če bi vsi Italijani v Trstu govorili slovensko," Simona Škrabec o razširjenosti katalonščine v Kataloniji.

Lingvistična olimpijada 2017

Kako je mogoče povezati 80 čustvenčkov, s tujko emotikonov, oziroma čustvenih simbolov z opisnimi stavki v neznanem jeziku? Slovenskim predstavnikom na lingvistični olimpijadi je to […]