Humoreska tega tedna

Stevo Drakulić: Vzgoja

V Humoreski tega tedna objavljamo odlomek iz knjige hrvaškega pisatelja Steva Drakulića Vrnitev z naslovom Vzgoja. Drakulić se je rodil leta 1919 v Gradini v Liki, pisal je romane, povesti, drame, komedije ter radijske in televizijske igre. Za svoje delo je dobil več hrvaških književnih priznanj. Kratko zgodbo je prevedel Štefan Kutoš.

Humoreska tega tedna

Lana Biondić: Zakaj sem sklenila napisati knjigo

V Humoreski tega tedna vas vabimo k poslušanju kratke zgodbe sodobne hrvaške pisateljice Lene Bionić Zakaj sem sklenila napisati knjigo, ki jo je objavila v prvencu Življenje na visoki peti in mali nasveti za srečne ženske. V njej duhovito opisuje sodobne teme iz urbanega okolja skozi ženske oči. Prevedel jo je Štefan Kutoš.

Humoreska tega tedna

Ante Tomič: Preiskovalci na delu

Ante Tomić, sodobni hrvaški publicist in kolumnist, prodorno zapisuje in z bridkim humorjem biča pojave in stranske poti v sodobni hrvaški družbeni stvarnosti. Njegova pripoved je tekoča, v zgodbo vnaša prvine paradoksa, ves čas pa ohranja čut za komično – tudi v okoliščinah, ki so resne in skrb zbujajoče. Dva taka njegova utrinka – zanimivo […]

Humoreska tega tedna

Ivo Brešan: Ptice nebeške

Septembrske oddaje Humoreska tega tedna namenjamo hrvaškemu humorju. Izbrali smo odlomek iz romana pisatelja in dramatika Iva Brešana Ptice nebeške. Gre za zgodbo o dveh simpatičnih potepuhih, ki leta in leta živita na račun človeške naivnosti. Zgodbo je prevedel Štefan Kutoš, interpretiral pa dramski igralec Brane Grubar.

Humoreska tega tedna

Simon Jenko: Tilka

Simon Jenko se je v literarno zgodovino vpisal kot eden najodličnejših slovenskih pesnikov 19. stoletja, pisal pa je tudi pripovedna dela. Teh sicer ni veliko, toda iz njih je razvidno, da je bil tudi izredno nadarjen prozaist. Na ta del njegovega ustvarjanja je žal negativno vplival zlasti Fran Levstik – zelo kritično se je izrekel […]