Peter Frank

Peter Frank - Novinar

Zakon močnejšega?, ponov.

V arhaičnih kulturah je veljalo pravilo »življenje za življenje, oko za oko, zob za zob«. Naravna želja po obvladovanju je porodila merilo pravičnosti, ki je […]

Martin Luther: 95 tez

Martin Luther, avguštinski menih in profesor biblične teologije, je konec oktobra leta 1517 izdal znamenitih »95 tez«, s katerimi je želel prevetriti misel katoliške Cerkve.

Amiši: izgubljeni v času? – ponovitev

Kdo so pravzaprav Amiši, kakšna je njihova vera in duhovnost, zakaj zavračajo sodobne tehnologije in kako poteka njihovo preprosto življenje?

Ekumenizem: edinost v različnosti

Medtem ko medverski dialog zajema vse vere, poteka ekumensko delo znotraj krščanstva in želi zbližati katoličane, pravoslavne in protestante.

Vest mi narekuje…

Vsi ljudje naj bi imeli sposobnost moralnega presojanja in občutek moralne odgovornosti. Pa vendar se marsikdaj zdi, kot da nekateri ne bi imeli vesti. Ali […]

Sarajevska Hagada – biser judovske dediščine

Sarajevska Hagada je ena najstarejših sefardskih hagad na svetu in zagotovo tudi ena najlepših, njena znamenitost pa je okrogla upodobitev Zemlje.

Šentviško tisočletje

Šentviška župnija, pomembna za širitev krščanstva na Dolenjskem, sodi med najstarejša slovenska misijonarska središča, hkrati pa začetki kraja segajo v prazgodovino in antiko.

Albanski mučenci

Leta 1967 se je Albanija razglasila za »prvo ateistično državo na svetu«. Brez razlike so bili preganjani katoličani, pravoslavni in muslimani, kleriki, redovniki in laiki.

Teozofinja Alma Karlin

Teozofija ali »božanska modrost« poskuša preseči posamezne religijske veroizpovedi, v iskanju njihove skupne osnove – znanosti pa želi nadgraditi filozofijo s poudarjenim duhovnim pogledom na svet in človeka.

750 let svetišča v Turnišču

Kulturno je svetišče znano predvsem po poslikavah Janeza Akvile, od leta 2007 pa velja za osrednje romarsko središče murskosoboške škofije.