Kako toleranten je budizem do žensk?

Tina Poberaj, njeno duhovno ime je Lama Karma Wangmo, je prva slovenska budistična nuna. Že od nekdaj jo je zanimal budizem, pred 17-imi leti pa se je odpravila v Indijo in se pri največjih učiteljih, tudi pri dalajlami, naučila tibetanskega budističnega nauka. V nuno je bila posvečena leta 2006, potem pa je tri leta in tri mesece preživela v meditacijski klavzuri na jasi sredi džungle sredi Himalaje.

S skupino z Zahoda smo leta 2006 začeli meditativni odmik pod vodstvom tibetanskih mojstrov. To obdobje je bilo posvečeno predvsem meditaciji. Tri leta in tri mesece smo ostali v meditacijskem centru in nič hodili ven. Brez počitnic in prostih dni. Vsak dan od štirih zjutraj do pol desetih zvečer smo izvajali različne meditacije. Vsak dan je bil sestavljen iz štirih seans meditacije. Vmes smo imeli tudi čas za obedovanje in naloge, ki smo jih morali opravljati vsak dan.

Budizem je ena izmed večjih svetovnih religij s približno 350 milijoni vernikov. V dvajsetem stoletju se je iz Azije razširil na Zahod, v zadnjih dveh desetletjih pa je navzoč tudi na Slovenskem.

Zame kot budistično nuno je pomembno to, da lahko vse življenje posvetim temu, kar me najbolj zanima. Predvsem meditaciji in študiju. Meditacija je delo z našim umom in našimi čustvi in z njo lahko dosežemo, da nismo več sužnji svojih čustev in svojih navad. Da nismo vedno pod vplivom svojih negativnih vedenjskih vzorcev. Pri meditaciji v svojem umu ustvarimo prostor, da se lahko odločimo, kako se bomo odzvali v določenem položaju. In da izberemo tisto delovanje, ki je najboljše za druge in tudi za nas same. Vse to nam daje veliko svobode v našem življenju. Skozi meditacijo se spoprijateljimo s samim sabo.

Marko Rozman