Z nami ga bodo spremljali tudi poslušalci Evropske zveze radijskih postaj (EBU), in sicer hrvaškega, portugalskega in romunskega nacionalnega radia.

 

Ko je Verdi začel pisati to opero po naročilu ruskega carja – to je bilo avgusta leta 1861 – je bil znan in slaven po vsej Evropi, kajti za njim so bili že veliki uspehi.

Delo Don Álvaro ali Moč usode je bilo drama, delno v verzih, delno v prozi. Napisal jo je španski diplomat in pesnik Ángel Pérez de Saavedra. Motivi, ki jih je libretist Piave vzel iz Saavedrove drame, niso nič manj strašni, le da je nekatere prizore prinesel v ospredje dogajanja, da bi učinek še povečal. Tako je zgradba besedila vse prej kot logična in urejena.

Če pogledamo Verdijevo opero v celoti ter jo primerjamo s prejšnjimi, moramo ugotoviti, da se je v načinu graditve in celotne obdelave bolj naslonil na sistem glasbene drame, ki se izogiba zaključenim delom, katerih namen je samo poudariti arioznost. Tako je dosegel vrhunce, ki jim pogosto dodaja tudi prave orkestrske medigre.

V glavnih vlogah bodo nastopili: Rebeka Lokar kot Leonora, Renzo Zulian kot Don Alvaro, Jure Počkaj kot Don Carlos, Irena Petkova kot Preziosilla in Svetozar Rangelov kot Pater gvardijan. Zbor in orkester mariborske opere bo vodil Gianluca Martinenghi.

 

Dejan Juravić