V Sloveniji so splošne knjižnice najbolj obiskana kulturna središča. V sedanjosti so seveda postavljene pred nove izzive, ne nazadnje so v preteklem desetletju zaznale tudi trend rahlega upadanja članstva. Delovna skupina pri Nacionalnem svetu za knjižnično dejavnost je pred kratkim predstavila nova strokovna priporočila za splošne knjižnice, ki poudarjajo pomen potreb lokalnega prebivalstva v delovanju knjižnic. O trenutnih razmerah v knjižnicah in poudarkih novih strokovnih priporočil bodo v oddaji Arsov forum spregovorili dr. Gorazd Vodeb, vodja delovne skupine, sicer zaposlen pri Centru za razvoj knjižnic NUK-a, dr. Sabina Fras Popović, vodja Oddelka za knjižnično mrežo v Mariborski knjižnici, tudi članica delavne skupine in predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, ter direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka, gospa Irena Škvarč.

Vir foto: Pixabay

Nacionalni svet za knjižnično dejavnost je predstavil priporočila za splošne knjižnice, ki poudarjajo pomen potreb lokalnega prebivalstva.

V Sloveniji so splošne knjižnice najbolj obiskana kulturna središča. V sedanjosti so seveda postavljene pred nove izzive, ne nazadnje so v preteklem desetletju zaznale tudi trend rahlega upadanja članstva. Delovna skupina pri Nacionalnem svetu za knjižnično dejavnost je pred kratkim predstavila nova strokovna priporočila za splošne knjižnice, ki poudarjajo pomen potreb lokalnega prebivalstva v delovanju knjižnic. O trenutnih razmerah v knjižnicah in poudarkih novih strokovnih priporočil bodo v oddaji Arsov forum spregovorili dr. Gorazd Vodeb, vodja delovne skupine, sicer zaposlen pri Centru za razvoj knjižnic NUK-a, dr. Sabina Fras Popović, vodja Oddelka za knjižnično mrežo v Mariborski knjižnici, tudi članica delovne skupine in predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, ter direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka, gospa Irena Škvarč.

 

Maja Žvokelj