Tokrat bomo gostili uspešnega slovenskega kitarista mlajše generacije Maka Grgića, ki je v želji poglobiti svoje znanje odpotoval čez lužo – v Los Angeles, kjer zdaj ustvarja in poučuje na dveh glasbenih univerzah. Kitaro sicer igra že od leta 1997, po študiju v Los Angelesu pa je postal prvi slovenski kitarist z doktorskim nazivom. Poleg tega je pred kratkim postal še umetniški vodja dveh večjih festivalov: M.A.R.S. LA (Music and Arts ReSound) v Los Angelesu in Zagrebški festival kitare.
V oddaji bo kaj več povedal o svojem študiju ter o programih festivalov, dotaknili pa se bomo tudi njegovega CD-ja filmske glasbe Cinema verismo s katerega sta dve izmed skladb, ki jih je izbral za oddajo.

Seveda Mak Grgić sodeluje pri izvedbi vseh skladb, izbral pa je naslednja dela:
Albeniz: Asturias
Crowell: Wind up Bird
Del Monte: Dohab
Davidovsky: Festino
Rodrigo: Aranjueški koncert
Morricone: Dober, grd, hudoben

Pred nocojšnjim koncertom v Cankarjevem domu je kitarist Mak Grgić gost oddaje Slovenski solisti

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo nocoj v  okviru cikla Kromatika s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopil kitarist mlajše generacije Mak Grgić. Kot solist bo izvedel koncert, za katerega je Joaquín Rodrigo našel navdih v vrtovih palače kralja Filipa Drugega v Aranjuezu. Ob tej priložnosti v oddaji Slovenski solisti ponovno predstavljamo Maka Grgića, prvega slovenskega kitarista z doktorskim nazivom. Pogovor z njim je pripravila Vesna Istenič.

 

Vesna Volk