Let the Peoples Sing / Naj narodi pojo

Evroradijski prenos zborovskega tekmovanja v Helsinkih poteka vsako drugo leto.

Let the Peoples Sing/Naj narodi pojo je naslov evroradijskega zborovskega tekmovanja, ki mu oktobra vsaki dve leti lahko sledite tudi na Radiu Slovenija.

Tako boste na programu ARS lahko spremljali tekmovanje, ki ga bo tokrat v Helsinkih priredil Finski radio.  Finska namreč letos praznuje 100-letnico neodvisnosti, sicer pa se dežela Jeana Sibeliusa, tisočih jezer in savne lahko pohvali tudi z množico zborov in s kar tremi, ki so že imeli v rokah pokal srebrne vrtnice – nagrado zmagovalca tekmovanja.

Upamo, da boste z nami spremljali napeto zborovsko merjenje, na katerem se bo pomerilo 8 ansamblov v treh različnih kategorijah. V skupini odraslih bodo to britanski Glasovi upanja, Københavnski mladi glasovi in estonski Collegium musicale.

V prosti kategoriji bo nastopila finska skupina Slovanski traktor, izmed otroških in mladinskih zborov pa bomo v finalu tekmovanja slišali Komorni zbor Srednje šole Vaskivuori iz Finske, Norveški dekliški zbor, Dekliški zbor Estonskega radia in mladinski zbor The Musical Original Singers z otoka Jersey. Pred razglasitvijo rezultatov pa bomo še enkrat slišali zadnjega zmagovalca, danski Dekliški zbor iz Aarhusa.

7-članski mednarodni žiriji bo predsedoval Bent Grønholdt iz Danske, v njej pa bosta tudi skladatelj Bob Chilcott in dirigent Sigvards Kļava.

Zborovsko merjenje ‘Naj narodi pojo’ poteka vsaki dve leti, najprej na podlagi posnetkov, ki jih pošljejo nacionalne radijske hiše.

Finski radio in TV obljubljata velik dogodek, ki ga boste lahko poslušali na programu ARS.

Prenos bosta povezovala Anamarija Štukelj Cusma in Aleksander Golja.