Leta 1967 se je Albanija razglasila za »prvo ateistično državo na svetu«. Brez razlike so bili preganjani katoličani, pravoslavni in muslimani, kleriki, redovniki in laiki.

Albanski mučenci so simbol celotnega naroda in njegove Cerkve, ki sta bila žrtvi mučenja. Verjamem, da predstavljajo zmago Dobrega nad Zlom! Tu naj dodam pričevanja dveh od mučencev, ki so jima sodili na farsičnem sojenju tistih let. Eden je med drugim izjavil: “Lahko nas ubijate, mučite in pokopavate, toda izpod ruše se bomo vrnili močnejši od vas.” In drugi: “Dobro vedno zmaga. Lahko uničujete naše cerkve, ampak nekega dne bomo postavili nove in lepše.” In res se je tako zgodilo: albanska cerkev je danes še lepša kot prej.
Mons. Angelo Massafra, OFM | Nadškof metropolit v nadškofiji Skadar-Pult | Predsednik Albanske škofovske konference

Leta 1967 se je Albanija razglasila za »prvo ateistično državo na svetu«. Brez razlike so bili preganjani katoličani, pravoslavni in muslimani, kleriki, redovniki in laiki, mladi in stari. Albanski mučenci so simbolni mučenci komunizma, stalinizma in celo maoizma, pobiti v obdobju 1945-1974. Ob obletnici njihove beatifikacije se je z novomeškim škofom Andrejem Glavanom pogovarjal Peter Frank.

Peter Frank