Zvočna miniatura je dialog med moškim in žensko o črnih in belih nogavicah. V zaostreni situaciji bega pred bombnim napadom v mestu, smo namreč priča povsem banalnemu konfliktu. Ta pa naposled vendarle zariše globlja moško-ženska dojemanja situacije in odnosov. Zdi se namreč, da v razmerjih prav tovrstne banalnosti nemalokrat dregnejo v nevralgične točke in prepogoste zamolčanosti.

Avtorica: Simona Semenič
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Svetovalka za jezik: Mateja Juričan

Nastopata: Polona Juh in Primož Pirnat

Produkcija uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2016

Kratka radijska igra nominirana za nagrado na festivalu Prix Europa v Berlinu

Kratka radijska igra Nogavice, nastala v produkciji Uredništva igranega programa po predlogi Simone Semenič in v režiji Klemna Markovčiča, je prešla mednarodno predselekcijo in bila nominirana v kategoriji Radijske igre za nagrado na več medijskem festivalu Prix Europa.

Festival Prix Europa poteka vsako jesen v Berlinu že od leta 1987, letos od 14. do 20. oktobra in ponuja na ogled najboljšo avdio-vizualno evropsko produkcijo. V letošnji ediciji je bilo prijavljenih 677 produkcij iz 34. držav. V nominacijski krog pa se jih je uvrstilo 205 v 10. kategorijah, ki predstavljajo najboljše s širokega polja televizije, radia in spleta.

Zvočno miniaturo Nogavice lahko beremo skozi dve vsebinski perspektivi. Prva je povsem narativna, torej dialog med moškim in žensko o črnih in belih nogavicah. V zaostreni situaciji bega pred neopredeljenim bombnim napadom v mestu smo namreč priča banalnemu konfliktu, ki pa zariše globlja moško ženska dojemanja situacije, odnosa in zveze. Druga perspektiva pa je nekoliko globlja in širša. Zahodni svet, ki mu pripadata tudi naša (anti)junaka, je izpostavljen vse pogostejšim, perfidnim oblikam terorističnih napadov na »lastnem dvorišču«, ki jih preprosto ni vajen, nanje ne zna odreagirati in jih zato tudi ne jemlje dovolj resno.

Zato dramaturški trk dveh skrajnosti posredno izriše tudi vrednostno lestvico zahodnjaka. Ta je egoistično ujet v udobje svojega sveta in je pripravljen žrtvovati tudi življenje za subjektivna načelna stališča, ki pa s stvarnostjo pogosto nimajo nobene zveze.

Radiofonska sredstva te miniature v prvi plan postavljajo človeški glas, voajeristično prisluškovanje nekemu dialogu. V tretjem planu pa rišejo zunanji svet od komaj zaznavnih in neopredeljenih zvokov, do eksplozije v prvem planu, ki protagonista igre uklešči med ruševine. Frontalno interpretacijo na mikrofon pa nadomestijo mikrofoni »za hrbti« in s tem zabrišejo definicijo prostora. In spremenijo poslušalčevo pozicijo in fokus.

Jedrnata radiofonska forma zgolj v 4. minutah zrcali svet v katerem živimo in spodbuja miselne horizonte.

Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Svetovalka za jezik Mateja Juričan

Mož v srednjih letih Primož Pirnat
Žena v srednjih letih Polona Juh

Traja 04′ 00”
Produkcija Uredništva igranega programa Radia Slovenija
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2016

Klemen Markovčič