Na Nočeh v Stari Ljubljani smo 25. 8. 2017 razglasili avtorice nagrajenih ter avtorice in avtorja odkupljenih zgodb letošnjega radijskega natečaja in v interpretaciji dramskih igralk Pie Zemljič in Ane Urbanc tudi slišali najviše nagrajeni zgodbi. Žirija – sestavljali so jo Vida Curk, Leonora Flis in Zoran Knežević – je izbrala pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila. Prve nagrade ni podelila, dve enakovredni drugi nagradi sta prejeli Anja Pirnat za zgodbo V zraku in Mirana Likar Bajželj za zgodbo Periferno, tretjo nagrado je prejela Alenka Vesenjak za zgodbo Filomena. Avtorji odkupljenih zgodb so: Tatjana Plevnik (Cici Mici in ruska ruleta), Manka Kremenšek Križman (zgodbi Tujec in Ob reki), Roman Rozina (Žoga) in Natalija Šimunović (Kurbin sin).
Na fotografiji z leve: Anja Pirnat, Zoja Bajželj (prevzema nagrado v imenu Mirane Likar Bajželj), generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, odgovorni urednik programa Ars Matej Venier.

Že tradicionalno Ars Radia Slovenija na Nočeh v Stari Ljubljani podeljuje nagrade za natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Letošnji je bil že 26 zapored. Naj ob tem spomnimo, da smo lani ob četrtstoletnici skupaj z LUD Literatura najviše nagrajene zgodbe izdali tudi v knjigi Valovi kratkih zgodb.  Zahvaljujemo se vsem, ki ste letos sodelovali na natečaju. Z njim Radio Slovenija namreč spodbuja ustvarjanje te izredno kratke prozne literarne zvrsti, ki si je s Cankarjem, Grumom, Vorancem in številnimi drugimi zagotovila pomembno mesto v slovenski literarni zgodovini. Na natečaj je prispelo 277 zgodb, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Žirija – sestavljali so jo Vida Curk, Leonora Flis in Zoran Knežević – je izbrala pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila. Prve nagrade tokrat ni podelila, podelila pa je dve drugi in tretjo nagrado. Naslovi nagrajenih zgodb so že nekaj časa znani, ogledali ste si jih lahko tudi na spletnih straneh Programa Ars, na današnjem slavnostnem dogodku pa bomo razkrili še avtorje besedil.

 

Foto: Ivan Merljak

ARS