Opera Jazon Francesca Cavallija je bila ena najpopularnejših svojega obdobja, vendar pa je po njegovi smrti utonila v pozabo. Napisal jo je za karnevalsko praznovanje in odprtje prve javne operne hiše v Benetkah. Dokazano je, da je bil ena najpopularnejših in najpogosteje izvajanih beneških oper v 17. stoletju. Zdelo se je, da se občinstvo nikoli ne naveliča zgodbe o ljubezenski lahkomiselnosti mladega junaka Jazona. Zgodba – libreto je napisal Giacinto Andrea Cicognini – opisuje Jazona, ki poskuša skupaj s svojimi prijatelji izvesti na videz nemogočo misijo: ukrasti zlato runo. Cavalli in libretist sta to zanimivo zgodbo prelila v čudovito opero, v kateri se prepletajo komični, tragični in fantazijski elementi.
V glavnih vlogah nastopajo: Valer Sabadus v naslovni vlogi, Kristina Hammarström kot Medeja, Kristina Mhitarjan kot Hipsípila, Güneş Gürle kot Besos, Willard White kot Orest in Raúl Giménez kot Ajgej. Zbor Velikega gledališča v Ženevi in ansambel Capella Mediterranea bo vodil Leonardo García Alarcón.

posnetek iz Ženeve

Opera »Jazon« Francesca Cavallija je bila ena najpopularnejših svojega obdobja, vendar pa je po njegovi smrti utonila v pozabo. Napisal jo je za karnevalsko praznovanje in odprtje prve javne operne hiše v Benetkah. Dokazano je, da je bil ena najpopularnejših in najpogosteje izvajanih beneških oper v 17. stoletju. Zdelo se je, da se občinstvo nikoli ne naveliča zgodbe o ljubezenski lahkomiselnosti mladega junaka Jazona. Zgodba – libreto je napisal Giacinto Andrea Cicognini – opisuje Jazona, ki poskuša skupaj s svojimi prijatelji izvesti na videz nemogočo misijo: ukrasti zlato runo. Cavalli in libretist sta to zanimivo zgodbo prelila v čudovito opero, v kateri se prepletajo komični, tragični in fantazijski elementi.

V glavnih vlogah nastopajo: Valer Sabadus v naslovni vlogi, Kristina Hammarström kot Medeja, Kristina Mhitarjan kot Hipsípila, Güneş Gürle kot Besos, Willard White kot Orest in Raúl Giménez kot Ajgêj. Zbor Velikega gledališča v Ženevi in ansambel Capella Mediterranea bo vodil Leonardo García Alarcón.

 

Dejan Juravić