Kapelski pasijon s podnaslovom Komedija od Kristusoviga trplinja, katiro so nekidej na te veliki četrtek inu na te velikonočni pondelek v Kapli špilali je eno največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike v zadnjih letih. Besedilo je bilo do nedavna neznano; nastalo je ob koncu 18. stoletja, leta 1899 so rokopis odkrili v Železni Kapli, nato pa se je sled za njim izgubila do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Znanstvenokritična izdaja je izšla pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti v sodelovanju s celjsko Mohorjevo v zbirki Dela starejšega slovenskega slovstva (ta je podzbirka Zbranih del slovenskih pesnikov in pisateljev). Uredila sta jo dr. Erich Prunč in dr. Matija Ogrin. O Kapelskem pasijonu se je z dr. Matijo Ogrinom pogovarjala Staša Grahek.

foto: naslovnica Kapelskega pasijona

Oddajo v velikonočnem tednu namenjamo enemu največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike v zadnjih letih, Kapelskemu pasijonu. Besedilo je bilo do nedavna neznano; nastalo je ob koncu 18. stoletja, leta 1899 so rokopis odkrili v Železni Kapli, nato pa se je sled za njim izgubila do osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Znanstvenokritično izdajo Kapelskega pasijona sta uredila dr. Erich Prunč in dr. Matija Ogrin – s slednjim se je za oddajo Arsov forum pogovarjala Staša Grahek.

Staša Grahek