Čeprav zagotavljanje dostopnosti do kulturne dediščine sodi med glavne cilje nacionalne in evropske kulturne politike, na področju filmske dediščine s to nalogo zaostajamo. Slovenski filmski arhiv hrani več tisoč filmov, ki jih s filmskih trakov redno prikazuje v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Toda ker filmski negativi in kopije v teku časa in rabe neizbežno propadajo, jih moramo – da jih bomo ohranili za prihodnje rodove –, hraniti v primernih razmerah in jih obnavljati. Filmske trakove starejšega datuma je mogoče s posebnimi skenerji digitalizirati in s tem zaustaviti proces njihovega propadanja. Na RTV Slovenija, kjer hranimo največji filmski, avdio in video arhiv v Republiki Sloveniji, smo se digitalizacije gradiva že lotili. Če pa želimo filme in avdiovizualna dela predvajati v takšni vizualni in zvočni podobi kot na dan premiere, jih moramo restavrirati.

O tem v oddaji Arsov forum z gosti iz Slovenskega filmskega arhiva, Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra in Ministrstva za kulturo. Vabljeni k poslušanju!

Foto: Iz filma Prihodnost kina (Cinema Futures, 2016).

Čeprav zagotavljanje dostopnosti do kulturne dediščine sodi med glavne cilje nacionalne in evropske kulturne politike, na področju filmske dediščine s to nalogo zaostajamo. Slovenski filmski arhiv hrani več tisoč filmov , ki jih s filmskih trakov redno prikazuje v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Toda ker filmski negativi in kopije v teku časa in rabe neizbežno propadajo, jih moramo – da jih bomo ohranili za prihodnje rodove –, hraniti v primernih razmerah in jih obnavljati. Filmske trakove starejšega datuma je mogoče s posebnimi skenerji digitalizirati in s tem zaustaviti proces njihovega propadanja. Na RTV Slovenija, kjer hranimo največji filmski, avdio in video arhiv v Republiki Sloveniji, smo se digitalizacije gradiva že lotili. Če pa želimo filme in avdiovizualna dela predvajati v takšni vizualni in zvočni podobi kot na dan premiere, jih moramo restavrirati.

O tem v oddaji Arsov forum z gosti iz Slovenskega filmskega arhiva, Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra in Ministrstva za kulturo. Vabljeni k poslušanju!

Urban Tarman