Oddajo tokrat posvečamo pianistu Timu Jančarju, ki je en izmed prejemnikov letošnje študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Prejel jo je za samostojni recital v okviru cikla Piano forte na Dunaju in izvedbo Rahmaninovega četrtega koncerta, odlomek katerega bomo seveda poslušali v tokratni oddaji, poleg tega pa lahko prisluhnete še pogovoru s pianistom in njegovi izvedbi ene izmed Rahmaninovih Etud.

Tim Jančar je začel s poukom klavirja na Nižji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri profesorici Damjani Cvetko. Po končani tej šoli se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, študij pa nadaljuje na Akademiji za glasbo Ljubljana pri profesorici Tatjani Ognjanovič.
V času študija se je udeležil več državnih in mednarodnih tekmovanj: Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG 2010, 2016) – 3. in 1. mesto ter zlati plaketi, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – 1. mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Aci Bertoncelj – priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe …
V času študija je dvakrat nastopil z orkestrom RTV Slovenija: marca 2015 je z dirigentom En Shaom izvedel 2. koncert za klavir in orkester F. Chopina, maja 2016 pa je pod taktirko Simona Krečiča izvedel 4. koncert za klavir in orkester S. Rahmaninova. Leta 2013 je prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, maja 2016 pa je na Dunaju v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik ljubljanske akademije izvedel samostojni recital.
Vsa leta se udeležuje seminarjev ter poletnih šol pri priznanih profesorjih: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman.

Vesna Volk