Krstna predstava te, danes sorazmerno pogosto izvajane opere je bila blizu nas, v beneški operni hiši La Fenice, 11. septembra leta 1951.

Leta 1947 si je Igor Stravinski, ki je od leta 1939 naprej živel v Združenih državah, v Chicagu ogledal razstavo slik angleškega baročnega slikarja Williama Hogartha. Ta je, v smislu današnjih televizijskih nanizank, občasno osrečeval svoje sodobnike s serijami slik, ki naj bi pobožne Londončane navajale k bolj moralnemu življenju. Njegov moto je bil: kdor razuzdano živi, bo to moral bridko plačati. Serija Hogarthovih slik iz leta 1733, po kateri je bila dobri dve stoletji pozneje narejena opera, pripoveduje to zgodbo: prva slika: po očetovi smrti deduje Tom Rakewell veliko premoženje in obljubi svoji dragi Sarah Young, da se bo kmalu z njo poročil; druga slika: Tom kot bogataš razmetava z denarjem; tretja slika: obisk javne hiše; četrta slika: ker je zabredel v dolgove, mora krasti, pri čemer pa ga zalotijo in ga zaprejo, Sarah prinese kavcijo in Tom Rakewell se vrne na prostost; peta slika: da bi spet prišel do denarja, se Tom poroči z grdo staro, a bogato žensko, Sarah si zaman prizadeva, da bi preprečila to zakonsko zvezo; šesta slika: Tom znova zapravlja denar in kmalu tudi vse premoženje; sedma slika: zapor; osma slika: norišnica.

Na našem posnetku – nastal je devetega aprila lani – v glavnih vlogah nastopajo: Steve Davislim kot Tom Rakewell, Hanna Rantala kot Anne Trulove, Jaakko Kortekangas kot Nick Shadow in Päivi Nisula kot Baba. Zbor in orkester Finske nacionalne opere je vodil Eivind Gullberg Jensen.

 

 

Dejan Juravić