Prešernova nagrada je namenjena ustvarjalcem, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali s svojim življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.
Letos sta nagrajena slikarka in grafičarka Metka Krašovec za izjemen in prepoznaven slikarski opus in Aleš Berger za življenjski prevajalski opus.
Nagrade Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Letos so to klarinetist, multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, arhitekti Lena Krušec, Tomaž Krušec in Vid Kurinčič iz Arhitekture Krušec, pisateljica Mojca Kumerdej, stripar Tomaž Lavrič, skladateljica Nina Šenk in skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar.
Oddajo namenjamo pogovorom z letošnjimi lavreati.

Na predvečer kulturnega praznika bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani podelili letošnji Prešernovi nagradi in šest nagrad Prešernovega sklada. Imena nagrajencev so znana, prav tako ustvarjalci letošnje proslave. Scenarij in vezno besedilo zanjo je napisala Neda Rusjan Bric, tudi režiserka proslave, ki po Prešernovem verzu nosi naslov »Pevcu vedno sreča laže«.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta prevajalec Aleš Berger in akademska slikarka Metka Krašovec. Nagrade Prešernovega sklada pa skladateljica Nina Šenk, multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, stripar Tomaž Lavrič ter arhitekti iz Arhitekture Krušec.

V Arsovem forumu boste slišali pogovore z nagrajenci, ki so s svojim življenjskim delom ali z izjemnimi dosežki zadnjih let trajno zaznamovali slovensko kulturo. Z njimi so se pogovarjali sodelavci Uredništev za kulturo in resno glasbo Tretjega programa.

 

ARS