V letošnjem letu okrogel jubilej praznuje slovenski klarinetist Igor Karlin, ki mu oddajo povečamo dva dni pred njegovim 80-tim rojstnim dnevom.
Igor Karlin je slovenski klarinetist, glasbeni pedagog, avtor strokovnih besedil s področja glasbe ter prevajalec. Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je izpopolnjeval v Parizu na École normale de musique, bil je član orkestra RTV Slovenija, prvi klarinetist – solist Slovenske filharmonije (1960-77), sodeloval je v Ansamblu Slavka Osterca (1962-82) in bil član Ljubljanskega pihalnega tria (1963-81). Kot izvajalec je pomemben za razvoj slovenske glasbe tudi zaradi številnih praizvedb del sodobnih slovenskih komponistov. Od l. 1965 je poučeval klarinet na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Objavil je vrsto učbenikov za klarinetiste ter poljudno delo Od opere de muzikala, 2005. Igor Karlin živi in dela v Ljubljani.

V oddaji Slovenski solisti vas vabimo k poslušanju pogovora s klarinetistom Igorjem Karlinom. Bil je član orkestra RTV Slovenija, prvi klarinetist – solist Orkestra Slovenske filharmonije, sodeloval je v Ansamblu Slavka Osterca in bil član Ljubljanskega pihalnega tria. Na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vrsto let poučeval klarinet, napisal je več učbenikov za klarinetiste ter poljudno delo Od opere do muzikala. Ob njegovem 80. rojstnem dnevu se je novembra 2016 z umetnikom pogovarjala Vesna Istenič.

Vesna Volk