Ars na 32. Slovenskem knjižnem sejmu

ODDAJE, VSEBINE
Torek
22. 11.
18.00–19.00 Odprtje 32. Slovenskega knjižnega sejma, neposredni prenos iz Linhartove dvorane

urednica prenosa: Vesna Istenič

Sreda
23. 11.
10.05–11.00 Zvenenje živalskega sveta v glasbi – zoomuzikologija /3/

avtorica: Katarina Radaljac
urednik: Mihael Kozjek

Zoomuzikologija je mlada veda, o njej je leta 1983 prvič razmišljal francoski skladatelj François-Bernard Mâche. Po njegovih besedah je glavni namen zoomuzikologije začetek govora o glasbi živali, ki ni zaznamovan z narekovaji. Cilj naših oddaj je, da te narekovaje učinkovito odstranimo, slišali bomo improvizacije glasbenikov s pticami na različnih koncih sveta, glasbo žuželk, klasično simfonijo s terenskimi posnetki Bernija Krausa, Messiaenov Katalog ptičev, pesmi kitov grbavcev, uglasbitev tajske ljudske pripovedke o tem, zakaj papige oponašajo človekov govor… Še več bomo izvedeli v ekskluzivnem pogovoru s teoretskim utemeljiteljem zoomuzikologije, italijanskim muzikologom dr. Dariem Martinellijem.
12.05–13.00 Zmaj v Postojnski jami (predstavitev nove mladinske izdaje ZKP RTV SLO) photo-camera-icon

Digipack TISK_6pp_1_TRAY_ADP06002Mojca Menart v pogovoru z Milanom Deklevo in Jako Puciharjem
urednica: Alma Kužel

Kako se lahko duhovito povežejo beseda, glasba, knjiga z besedilom, navodila za izvedbo prave male predstave, note in plošča ter kaj ima pri vsem skupaj zmaj, bodo ob predstavitvi muzikala ZMAJ V POSTOJNSKI JAMI v pogovoru in ob posnetkih razkrili pesnik Milan Dekleva, skladatelj in dirigent Jaka Pucihar in vodja Založbe RTV Slovenija Mojca Menart.

Ob knjižnem sejmu bo namreč ZKP RTV Slovenija v knjižni izdaji z notami in s priloženo ploščo izdala otroški muzikal ZMAJ V POSTOJNSKI JAMI, ki sta ga po ljudski pripovedki za Otroški zbor RTV Slovenija, soliste in instrumentaliste ustvarila Milan Dekleva in Jaka Pucihar.

Pastirček Jakob: Tristan Bevc
Zmaj: Boštjan Gorenc – Pižama
Vodič: Uroš Smolej
Župan: Cole Moretti
Otrok: Nina Wolf
Tri perice: Manca Fekonja, Neža Dvorščak, Maša Fatur
Vaščani in meščani: člani OPZ RTVS
Otroški zbor RTV Slovenija
Dirigentka OPZ RTVS: Anka Jazbec
Člani Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija
Dirigent in pianist: Jaka Pucihar
Glasbena producentka projekta: Janja Velkavrh

14.05–15.00 Arsov forum: Literatura skozi računalniške igre photo-camera-icon

pogovor vodi: Aleksander Čobec
gostje: Janez Strehovec, Aljoša Harlamov, Sergej Hvala Sneti, Matjaž Ropret

prenos s pisateljskega odra

Literatura ima največjo konkurenco v medijih, dejavnostih in vsebinah, ki zapolnjujejo naš prosti čas. Nekateri ves svoj prosti čas namenjajo računalniškim igram. Ali lahko literarne zgodbe pridejo do bralcev tudi prek računalniških iger? Poizkusi so.  Po literarnih predlogah namreč ne snemajo samo filmov, ampak ustvarjajo tudi računalniške igre.
16.10–16.30 Svet kulture: Schwentnerjev nagrajenec 2016 photo-camera-icon

vodita: Ana Rozman in Vlado Motnikar

Osrednji kulturni dogodek tega tedna je 32. slovenski knjižni sejem. Na sinočnjem slavnostnem odprtju so podelili Schwentnerjevo nagrado, obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi častni govornici – italijanski avtorici, založnici in režiserki Elisabetti Sgarbi. Na sejmu sodeluje tudi naš 3. program, program Ars in v oddaji se bomo neposredno vključili v naš sejemski studio. V drugem delu oddaje se bomo odpravili po svetu. Na Dunaju sta na ogled dve novi razstavi, v Rimu so odprli prenovljeni stadion Cirkus Maximus, v Beogradu pa so se včeraj začeli Dnevi slovenskega filma. Odpravili se bomo tudi v Azijo – s Kitajske se nam bo oglasil naš dopisnik Uroš Lipušček.

16.30–16.55 Pogovor Mateja Venierja z italijanskim pisateljem in novinarjem Paolom Rumizom photo-camera-icon
18.00–19.00 Čas, prostor in glasba, 286. oddaja:  Trst: glasbeno sožitje Italijanov in Slovencev

avtor: Pavel Mihelčič

Na simfonične koncerte v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se iz Trsta z avtobusom vsakokrat pripeljejo Italijani in Slovenci. Ta povezava deluje že desetletja. In kako deluje glasbeno življenje v bližnjem Trstu? V znamenju sožitja med obema narodoma. Pri tem ima pomembno vlogo Glasbena matica. 18. novembra se bo s koncertom ansambla MD7 končal jubilejni tržaški festival Trieste prima (Prvič v Trstu). Tam so delovali Ubald Vrabec, Pavle Merku in Oskar Kjuder; ugledni skladatelj Tržačan Giampaolo Coral je pred skoraj tridesetimi leti ustanovil ansambel Chromas. Corrado Rojac pa nam bo v oddaji predstavil jubilejni festival in tudi letošnji mednarodni razpis natečaja Premio città di Trieste.
19.00–20.00 Literarni večer: Paolo Rumiz – Manifest popotnika photo-camera-icon

avtor in prevajalec: Matej Venier, režija: Igor Likar
urednica: Tadeja Krečič
prenos s pisateljskega odra

Popotništvo je temeljna tema v ustvarjanju italijanskega pisatelja in novinarja Paola Rumiza; v svojih delih je prehodil Evropo vzdolž njenih najobčutljivejših prelomnic. Na Literarnem večeru bomo poslušali odlomke iz njegovih del Maske za pokol, Hanibal, Kutina iz Istanbula, Izgubljeni Jeruzalem in Kot konji, ki spijo stoje. Večer pripravljajo Matej Venier, prevajalec edine, pravkar objavljene knjige v slovenščini Kot konji, ki spijo stoje, in režiser Igor Likar s sodelavci, za glasbeno spremljavo bo poskrbel Aleksander Ipavec.
Četrtek
24. 11.
10.05–11.00 Zvenenje živalskega sveta v glasbi – zoomuzikologija /4/

avtorica: Katarina Radaljac
urednik: Mihael Kozjek

Zoomuzikologija je mlada veda, o njej je leta 1983 prvič razmišljal francoski skladatelj François-Bernard Mâche. Po njegovih besedah je glavni namen zoomuzikologije začetek govora o glasbi živali, ki ni zaznamovan z narekovaji. Cilj naših oddaj je, da te narekovaje učinkovito odstranimo, slišali bomo improvizacije glasbenikov s pticami na različnih koncih sveta, glasbo žuželk, klasično simfonijo s terenskimi posnetki Bernija Krausa, Messiaenov Katalog ptičev, pesmi kitov grbavcev, uglasbitev tajske ljudske pripovedke o tem, zakaj papige oponašajo človekov govor… Še več bomo izvedeli v ekskluzivnem pogovoru s teoretskim utemeljiteljem zoomuzikologije, italijanskim muzikologom dr. Dariem Martinellijem.
13.05–13.30 Razgledi in razmisleki: Dario Fo in tržaško gledališče photo-camera-icon

Z gostjo Bogomilo Kravos se pogovarja Vlado Motnikar

Nobelovec Dario Fo, eden najbolj priljubljenih, a tudi osovraženih italijanskih gledališčnikov, je bil na sporedu Slovenskega stalnega gledališča v Trstu že v času, ko so mu bila vrata italijanskih gledališč zaprta. Dober mesec dni po njegovi smrti se bo srečanj z njim in njegovimi igrami spominjala teatrologinja Bogomila Kravos, prevajalka najpomembnejše Fojeve igre Burkaški misterij.

14.05–15.00 Glasovi svetov: Na poti s potopisom photo-camera-icon
pogovor vodi: Goran Dekleva
prenos s pisateljskega odra
Kamorkoli že dandanes potujemo – na Tasmanijo, Kamčatko, Jukatan ali, čisto preprosto, samo od Litije do Čateža, se lahko zanesemo na obilico koristnih podatkov, dobrodošlih napotkov in prijaznih sugestij, ki nam jih ponuja svetovni splet. Če pa k temu prištejemo še vse dokumentarne filme in turistične vodiče, tedaj se najbrž lahko vprašamo, čemu neki bi človek danes sploh še prebiral literarni potopis? Kakšna je, drugače rečeno, dodana vrednost leposlovno izbrušenega pisanja o krajih, ki nenadoma niso več tako brezupno nedosegljivi, kakor so bili še pred desetletji? In kako se je ta literarni žanr spremenil v času, ko je potovati lahko, klikati z miško pa še lažje?
16.10–16.30

Svet kulture: Utrinki s knjižnega sejma

vodita Ana Rozman in Magda Tušar

V današnji oddaji boste slišali nekaj utrinkov iz dosedanjega dogajanja na 32. Slovenskem knjižnem sejmu. Včeraj je tam nastopila zelo priljubljena norveška mladinska pisateljica Maria Parr. Spet se bomo neposredno vključili v naš sejemski studio, kjer bo Magda Tušar gostila nominiranke za letošnjo nagrado MIRA, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN in sicer za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže. V nadaljevanju oddaje se bomo posvetili razstavni umetnosti in napovedali nekaj novih razstav.

17.00–17.30 Izšlo je: Miha Mazzini: Zemljevidi tujih življenj photo-camera-icon

Miha Mazzini

pogovor vodi: Marko Golja

Miha Mazzini je letos za roman Otroštvo dobil nagrado kresnik, pred nami pa je že njegov novi roman Zemljevidi tujih življenj. Njegov junak je vdovec srednjih let, ki v Carigradu kupi ukradeno tablico. Tablica ga bolj in bolj obseda, njegovo življenje pa se nezadržno spreminja.
17.30–19.00 Banchetto musicale: Glasbene vezi med Slovenci in Italijani v 16. in 17. stoletju

avtor: Domen Marinčič

V oddaji bomo predstavili glasbo italijanskih skladateljev 16. in 17. stoletja, ki je povezana s slovenskim Primorjem in koprsko stolnico. Poslušali bomo glasbo slepega renesančnega lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je živel v Trstu in muziciral plemičem na Kranjskem, posvetili se bomo frančiškanskemu menihu in organistu koprske stolnice Gabriellu Pulitiju, ki so mu rekli »l’Allegro«, in predstavili nekaj biserov iz bogatega repertoarja duhovne glasbe, ki se je ohranil v stolnem arhivu.
19.00–20.00 Literarni večer: Najboljši prvenec in nagrada Radojke Vrančič photo-camera-icon

vodi: Tina Kozin
prenos s pisateljskega odra

Podelitvi nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec 2016 in nagrade Radojke Vrančič, priznanja za mladega prevajalca, bosta potekali v okviru literarnega večera 3. programa Radia Slovenija – programa Ars z neposrednim radijskim prenosom s pisateljskega odra.
Petek
25. 11.
10.05–11.00 Zvenenje živalskega sveta v glasbi – zoomuzikologija /5/
avtorica: Katarina Radaljac
urednik: Mihael Kozjek
Zoomuzikologija je mlada veda, o njej je leta 1983 prvič razmišljal francoski skladatelj François-Bernard Mâche. Po njegovih besedah je glavni namen zoomuzikologije začetek govora o glasbi živali, ki ni zaznamovan z narekovaji. Cilj naših oddaj je, da te narekovaje učinkovito odstranimo, slišali bomo improvizacije glasbenikov s pticami na različnih koncih sveta, glasbo žuželk, klasično simfonijo s terenskimi posnetki Bernija Krausa, Messiaenov Katalog ptičev, pesmi kitov grbavcev, uglasbitev tajske ljudske pripovedke o tem, zakaj papige oponašajo človekov govor… Še več bomo izvedeli v ekskluzivnem pogovoru s teoretskim utemeljiteljem zoomuzikologije, italijanskim muzikologom dr. Dariem Martinellijem.
11.05–12.00 Glasba, inovacija, haptični inštrumenti

gost: Miha Ciglar
avtor: Primož Trdan

Elektroakustična glasba je v 20. stoletju postala gibalo inovacij v glasbi. A v njenem pojavu tiči nelagodje – glasba, ki je prinesla neposredno ustvarjanje z zvoki, neomejeno zvočno fantazijo, je z vpeljavo novih orodij, strojne in programske opreme hkrati zarezala med glasbo in glasbenikovo telo. Haptični inštrumenti v zadnjih letih premeščajo to zarezo, sodobni glasbi in njeni inovativnosti vračajo telesnost. Razvoju takšnih zvočnih vmesnikov se posveča tudi zvočni umetnik Miha Ciglar.
13.05–14.00 Tretje uho: Zoran Škrinjar, pianist med klasiko in jazzom photo-camera-icon

avtor oddaje: Hugo Šekoranja

V oddaji Tretje uho bomo gostili pianista Zorana Škrinjarja, umetnika, ki je svojo glasbeno pot začel kot klasični pianist, pozneje pa jo je prepletel z jazzom. Ob posnetkih njegovih del in interpretacijah v živo bomo z njim spregovorili o umetniški poti in izkustvu slepote, ki umetnika intenzivno usmerja v notranje zvočne svetove.
14.05–14.35 Gremo v kino photo-camera-icon

vodita: Tesa Drev in Ingrid Kovač Brus

14.35–15.15 Filmska glasba

avtorica: Tina Ogrin

16.10–16.30

Svet kulture: Konec tedna v znamenju knjig in gledališča

vodi: Ana  Rozman

V današnji oddaji bomo najprej napovedali kar nekaj premiernih uprizoritev predstav, ki se bodo odvile ta konec tedna. V Celju bodo na oder postavili Ibsonovo klasiko Nora ali Hiša za lutke, režiser je Nikola Zavišić. Mariborsko narodno gledališče bo jutri v znamenju plesa – koreografinja Valentina Turcu je v baletno govorico prelila Puškinovo poetično povest Jevgenij Onjegin. Plesalo se bo tudi v Novi Gorici – plesno-gledališka predstava z naslovom Zarota tišine je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica in MN Dance Company. Plesno pa bo ves konec tedna razpoložena tudi prestolnica – v ljubljanskem Kinu Šiška se nocoj začenja četrti mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival.  V drugem delu oddaje se bomo spet preselili v naš Arsov sejemski studio na 32. Slovenskem knjižnem sejmu. Vlado Motnikar bo tam gostil predsednika upravnega odbora knjižnega sejma Zdravka Kafola ter sociologinjo in prevajalko Nedo Pagon.

17.05–18.00 Studio ob sedemnajstih: Biti literarna ustvarjalka danes photo-camera-icon

vodi: Marko Golja

Kaj pomeni biti literarna ustvarjalka danes, bodo v Studiu ob sedemnajstih povedale pesnica in glavna urednica pri založbi VigeVageKnjige Anja Golob, pesnica in esejistka Meta Kušar, pesnica in literarna kritičarka Barbara Pogačnik ter pisateljica in prevajalka Suzana Tratnik. Nikar ne zamudite.
18.05–19.00 Literarni večer: Valovi kratkih zgodb – predstavitev knjige nagrajenih zgodb ob 25-letnici natečaja Programa Ars photo-camera-icon

valovi-kratkih-zgodb-coverrežija: Alen Jelen, scenarij: Saška Rakef; urednik: Matej Juh
prenos s pisateljskega odra

Program Ars že 25 let razpisuje natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Zdaj jih lahko berete v knjigi Valovi kratkih zgodb, ki je izšla pri LUD-u Literatura, poslušate v interpretaciji igralcev in igralk na 1. in 3. programu Radia Slovenija v oddaji Literarni nokturno, med vožnjo na  mestnih in primestnih avtobusih LPP-ja, Saška Rakef in Alen Jelen s sodelavci pa jih ob izidu knjige predstavljata v Literarnem večeru.
ob 19.30 Prenos Modrega abonmaja

urednica: Tina Ogrin

Sobota
26. 11.
11.05–11.25 Naši umetniki pred mikrofonom: Jaka Babnik

voditeljica: Tesa Drev

Gost oddaje Jaka Babnik je fotograf, ki je svoja dela med drugim predstavil na 8. Trienalu sodobne umetnosti U3, poleg tega pa je solastnik založniške hiše RostFrei Publishing. Ta se ukvarja z izdajanjem fotografskih knjig.
11.25–12.00 Oddaljeni zvočni svetovi na prostoru slovenske zemlje photo-camera-icon

(Mrtvec pride po ljubico, Aldo Kumar: Slovenska suita za simfonični orkester)
avtorica: Simona Moličnik

Predstavili bomo vsebino projekta Skozi prostor in čas, ki nastaja ob letošnji 50-letnici oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ob ljudski glasbeni dediščini bomo potovali stoletja nazaj v ustno izročeno prakso pevke Anice Lazar, ki bo zapela balado Mrtvec pride po ljubico, ter se podali na pot nove zvočnosti ob napevih slovenske zemlje z novo kompozicijo Alda Kumarja Slovenska suita za simfonični orkester.
13.05–14.00

Kulturna panorama: Priznanja in Nagrade

urednica: Petra Tanko

Program Ars te dni spet izstopa iz matične hiše in od začetka do konca 32. Slovenskega knjižnega sejma oddaje ustvarja in prenaša iz Arsovega sejemskega studia v Cankarjevem domu. Tudi v Kulturni panorami bomo povezali ti dve prizorišči in oddajo sklenili s pogovorom z Ivom Svetino, predsednikom Društva slovenskih pisateljev, v živo iz sejemskega studia. Oddajo pa bomo s poročilom o dogajanju na 32. Slovenskem knjižnem sejmu tudi začeli. Med tem pa vam bomo predstavili poudarke tega tedna, v katerem so podelili nekaj pomembnih stanovskih nagrade: Društvo oblikovalcev Slovenije je priznanje za življenjsko delo podelilo Meti Hočevar, scenografki, kostumografki in režiserki, ki je pomembno zaznamovala zunanjo in notranjo podobo slovenskega gledališča bližnje zgodovine. Mednarodno nagrado Piranesi, za posebne dosežke na področju arhitekture, je za prenovo Plečnikove hiše v Ljubljani prejela arhitektka Maruša Zorec s sodelavci. Tudi o tem več v oddaji, v kateri bomo predstavili tudi dr. Josipa Korošca, ki mu je Društvo restavratorjev Slovenije podelilo nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva – restavratorstva. V nadaljevanju še o razstavi V opeko odtisnjeni čas, v Dolenjskem muzeju ter mednarodnem festivalu sodobnega plesa CoFestival, ki te dni poteka v Centru ubrane kulture Kino Šiška.

15.00–15.30 Operni libreto – blagoslov ali prekletstvo? photo-camera-icon

Pogovor z dirigentom Lorenzom Castrioto
urednik: Dejan Juravić

Zgodovina pozna nekaj zares dobrih libretov, ki podčrtujejo glasbeno plat opere in jo naredijo boljšo; toda še več je takih, ki bi brez »prave« glasbe že zdavnaj utonili v pozabo. Kako libreto ohranja iluzijo in pravljičnost? Je to sposobnost pisca ali nadarjenost skladatelja? Je zgolj glasba tista, ki ohranja operna dela pri življenju?

15.30–18.00 Opera: Giuseppe Verdi, Rigoletto, posnetek iz radijskega arhiva
urednik: Dejan Juravić
Na krstni predstavitvi drame Kralj se zabava novembra leta 1832 je njen avtor Victor Hugo doživel popoln neuspeh, čeprav je takrat že slovel kot eden najopaznejših francoskih pisateljev. Slabo pripravljena, predvsem pa nerodno izpeljana predstava je pri občinstvu dosegla nasproten učinek od želenega. Tako je bila krstna predstava hkrati tudi zadnja odrska realizacija tega dela. Verdijeva opera na isto temo (po Hugojevem literarnem predložku je libreto napisal Francesco Maria Piave) pa je osvojila svet in je še danes eno najbolj priljubljenih opernih del.

Na našem posnetku v glavnih vlogah nastopajo: Sherrill Milnes kot Rigoletto, Joan Sutherland kot Gilda, Luciano Pavarotti kot Vojvoda in Martti Talvela kot Sparafucile. Zbor Ambrozijanski pevci in simfonični orkester iz Londona bo vodil Richard Bonynge.

18.00–18.30 Izbrana proza/poezija photo-camera-icon
urednik: Matej Juh, režija Klemen Markovčič
prenos s pisateljskega odra
Izbor iz nagrajenih besedil Slovenskega knjižnega sejma v interpretaciji dramskih igralcev (najboljši prvenec in prevod izpod peresa mladega prevajalca)
18.30–19.00 Pogovor s Carlom de Incontrero in Matejem Venierjem photo-camera-icon
urednik: Mihael Kozjek
19.00–20.00

Mediteran: Palma de Mallorca – letovišče umetnikov, 39. oddaja

urednik: Mihael Kozjek
avtor: Carlo de Incontrera

V prvem delu 39. oddaje iz cikla Mediteran – glasbeno in čustveno popotovanje Carla de Incontrere bomo spoznali skladatelja Frédérica Chopina in slikarja Juana Mirója, ki sta del življenja preživela na Palmi de Mallorca. Nato se bomo odpravili v pristanišče Dénia, od tam v zgodovinsko pomembna kraja Gandio in Xàtivo, kjer se je začel vzpon dinastije Borgia, naš končni cilj pa je Valencia. Poleg Chopinove glasbe bodo na sporedu še dela Francisa Poulenca, Georgesa Bizeta, Johna Cagea, Pierra Bouleza, Sylvana Bussottija, Josquina Despreza, Francesca Borgie, Luysa Milána in Bartomeuja Càrceresa.
20.00–21.00 Odrsko-zvočni performans: Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe photo-camera-icon

scenarij,režija in redakcija: Igor Likar
prevod: Štefan Kutoš
interpreti: Igor Velše, Miha Zor, Brane Grubar in Jure Longyka
glasba: Miha Ciglar, Peter Jevšnika et cons  – TESLA BAND, Darja Hlavka Godina,  Gregor Pirš
Kostumi: Jerneja Jambrek Varga
Izvršna glasbena redakcija: Darja Hlavka Godina
Tonska ekipa Produkcije RA SLO pod vodstvom Matjaža Mikliča
uvodni del na pisateljskem odru, dogodek s prenosom v Klubu Cankarjevega doma

Tesla je bil izumitelj, iskalec, vedež in slutenjski mag, ki je verjel v prenos in neuničljivost energije, v prenos misli, besed, slik, podob, zvokov prek valov… Mož, ki je verjel v novo misel, ki lahko potuje in ki ji danes pravimo internet. Tesla je oče našega skupnega »spomina na prihodnost«.

V dogodku Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe bodo z  nami v prostoru domišljije s pomočjo  zvokovnih in mrežnih transmisij  glasbeniki Miha Ciglar, Gregor Pirš, Darja Hlavka Godina, Peter Jevšnikar et consortes, ki bodo izvajali glasbene sanje in zvočne podlage za priklicane zvoke.

Sodelujejo še Igor Velše, Miha Zor, Jure Longyka, Brane Grubar idr.

Nedelja
27. 11.
9.00–9.55 Sledi večnosti: Stati inu obstati – 500 let reformacije photo-camera-icon

vodi: Peter Frank

Nove ideje, ki so nastale iz nauka Martina Lutra, so iz Evrope hitro prišle v naše kraje. Prinesli so jih potujoči obrtniki, trgovci in študenti iz italijanskih in nemških univerz. Na Slovenskem je reformacija trajala približno 100 let in je potekala v več fazah, podpirali so jo zlasti plemiči in meščani. Tako je nastala protestantska cerkev luteranskega tipa augsburške veroizpovedi. V slovenskem prostoru je bil osrednja osebnost reformacijskega gibanja Primož Trubar, ki je leta 1550 napisal Katekizem. Kako pol tisočletja pozneje še vedno odmevajo znamenite besede iz prve slovenske tiskane knjige: »V stiskah potrebujemo pravo vero. S takšno  vero  more  kristjan  v stiskah  in  skušnjavah  stati  in  obstati?«

01-dsp