Serijo predstavitev starejših igralk in igralcev predvajamo vsako sredo ob 13.05 na 3. programu – programu Ars. Naslov »Žlahtni glasovi slovenskih igralcev« so si prislužili z nedvoumnim igralskim talentom, z zavidljivimi igralskimi karierami in z vrhunskimi dosežki, med katerimi je tudi Borštnikov prstan. Njihovi glasovi še zmeraj odzvanjajo v ušesih starejših poslušalcev, njihove podobe so nam znane iz gledaliških predstav in filmov.

Avtorja oddaje: Vilma Štritof (dramaturginja, Radio Slovenija) in Primož Jesenko (kustos, Slovenski gledališki inštitut - SLOGI)
Tonski mojster: Matjaž Miklič

Produkcija Uredništva igranega programa v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom - SLOGI
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 2015

Ivan Jerman, izvirna igralska osebnost intelektualno-intimne smeri. V njegovem repertoarju so prevladovale vloge konverzacijskega značaja; premislil in izdelal jih je do potankosti.
Odlomka:
- Zgodba o Len Mej (Pearl Buck, rež. Maša Slavec, 1956, Len Mejin oče v dialogu z Majdo Potokar kot Len Mej, Miro Danilo kot Mamo in z otroki iz Radijske šole), radijska igra;
- Sedem prič (Peter Karvaš, rež. Hinko Košak, 1969, Starejši zasliševalec s prvo pričo Staneta Severja in Mlajšim zasliševalcem Borisa Kralja), radijska igra.

»Starosta partizanskih gledališčnikov« so imenovali igralca živega intelekta Ivana Jermana, ki je slovel po svoji delavnosti. Med prvimi je kot igralec odšel v partizane, organiziral je predstave in igral s soborci. Tudi v ljubljanski Drami je opravljal številne naloge: tesno je sodeloval s Slavkom Janom, ko je bil Jan ravnatelj gledališča, opravljal je dela tajnika, tehničnega šefa, ekonoma, pa tudi sam je nekaj časa administrativno vodil osrednjo slovensko gledališko hišo kot odločen in načelen človek. Po vojni je postal pedagog na igralski akademiji. V tej mnogovrstni gledališki dejavnosti je bil podoben Ignaciju Borštniku. Posebej zanimivo pa je, da je bil Jerman tudi direktor filma Na svoji zemlji. Svojo igralsko kariero je začel najprej v ljubljanski Drami, kamor se je po vojni vrnil do upokojitve, vmes pa je bil študijsko še v Pragi in igral v mariborski Drami. V njegovem repertoarju so prevladovale vloge konverzacijskega značaja; premislil in izdelal jih je do potankosti. Njegova najbolj znamenita je bila vloga porotnika, neučakanega emigranta urarja v igri Dvanajst porotnikov. Za vlogo v Cankarjevem Pohujšanju pa ga je posebej pohvalil Oton Župančič z besedami: »Za Petra zaslužite medaljo.« Slišali boste žlahtni glas Ivana Jermana v odlomkih iz dveh radijskih iger: najprej v vlogi očeta v Zgodbi o Len Mej v dialogu z Majdo Potokar kot Len Mej, Miro Danilo kot mamo in z otroki iz Radijske šole; nato pa kot starejšega zasliševalca s prvo pričo Staneta Severja in mlajšim zasliševalcem Borisa Kralja v igri Sedem prič.

Zapis Dušana Moravca o Ivanu Jermanu je prebral Jure Franko.

Avtorja oddaje Vilma Štritof, Primož Jesenko
Tonski mojster Matjaž Miklič

Traja 5′ 12”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 2015

Vilma Štritof