Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent George Pehlivanian, solist Sevak Avanesjan (violončelo)

Program:
Aleksander Iradjan: ‘Mr. T’, Zgodba komika
Sergej Prokofjev: Koncertanta simfonija za violončelo in orkester v e-molu, op. 125
dodatek: Soghomon Soghomonian: Qeler Tsoler
Gabriel Fauré: Peleas in Melisanda, suita, op. 80
Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 9 v Es-duru, op. 70

Koncert je nosil naslov Pehlivanian s Simfoniki, saj se je pred orkester vrnil dirigent George Pehlivanian. Prav lahko pa bi našli tudi »vzhodno« temo, saj smo slišali dirigenta libanonskih korenin, dva mlada armenska glasbenika, skladatelja Aleksandra Iradjana ter violončelista Sevaka Avanesjana in pa dve deli ruskih skladateljev – Koncertantno simfonijo Prokofjeva in Deveto simfonijo Šostakoviča. V drugem delu je bila na sporedu tudi suita Pelleas in Melisanda Gabriela Faureja, ena od številnih glasbenih refleksij na Maeterlinckovo dramo s tem naslovom.

V cikel Kromatika se vrača George Pehlivanian z mladima armenskima glasbenikoma

Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent George Pehlivanian, solist Sevak Avanesjan (violončelo)

spored:Aleksander Iradjan: ‘Mr. T’, Zgodba komika, Sergej Prokofjev: Koncertanta simfonija za violončelo in orkester v e-molu, op. 125, Gabriel Fauré: Peleas in Melisanda, suita, op. 80, Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 9 v Es-duru, op. 70

Koncert nosi naslov Pehlivanian s Simfoniki, saj se nocoj pred orkester vrača dirigent George Pehlivanian. Prav lahko pa bi našli tudi »vzhodno« temo, saj bomo slišali dirigenta libanonskih korenin, dva mlada armenska glasbenika, skladatelja Aleksandra Iradjana ter violončelista Sevaka Avanesjana in pa dve deli ruskih skladateljev – Koncertantno simfonijo Prokofjeva in Deveto simfonijo Pehlivanianovega priljubljenega skladatelja Dmitrija Šostakoviča. V drugem delu bo na sporedu tudi suita Pelleas in Melisanda Gabriela Faureja, ena od številnih znanih glasbenih refleksij na Maeterlinckovo dramo s tem naslovom.

Primož Trdan