Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent En Šao, solist Nils Mönkemeyer (viola)

Program:
Primož Ramovš: Sinfonietta
Willam Walton: Koncert za violo in orkester
dodatek: Johann Sebastian Bach: Sarabanda iz Suite za violončelo solo št. 1
Gustav Holst: Planeti

Orkester je 10. septembra začel svoj cikel Kromatika in hkrati svojo jubilejno sezono. Simfoniki so pod vodstvom maestra Uroša Prevorška začeli z delom daljnega leta 1955 in do danes ostali nepogrešljiv del našega glasbenega življenja. Začetek praznične sezone je bil barvit – Primož Ramovš je s svojo Sinfonietto iz leta 1951 sprostil izjemno glasbeno energijo, polno vedrine, hkrati pa v tej glasbi zlahka prepoznamo poznejšega raziskovalca instrumentalnih barv. Mojster orkestracije in barvitega simfoničnega zvoka je bil tudi Gustav Holst. Slišali smo njegovo najbolj priljubljeno glasbo, suito Planeti. Gost orkestra je bil violist Nils Mönkemeyer, eden najbolj cenjenih sodobnih violistov, ki je izvedel Waltonov Koncert za violo in orkester.

Vstop v jubilejno sezono z barvito glasbo 20. stoletja in virtuozom na violi

Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent En Šao, solist Nils Mönkemeyer (viola)
Program: Ramovš, Walton, Holst

Pogovor z dirigentom En Šaom lahko poslušate v spletnem arhivu RTV 4D.

Orkester je začel svoj letošnji cikel Kromatika in hkrati svojo jubilejno sezono. Simfoniki so pod vodstvom maestra Uroša Prevorška začeli z delom daljnega leta 1955 in do danes ostali nepogrešljiv del našega glasbenega življenja.

Začetek praznične sezone je bil barvit – Primož Ramovš je s svojo Sinfonietto iz leta 1951 sprostil izjemno glasbeno energijo, polno vedrine, hkrati pa v tej glasbi zlahka prepoznamo poznejšega raziskovalca instrumentalnih barv. Mojster orkestracije in barvitega simfoničnega zvoka je bil tudi Gustav Holst. Slišali smo njegovo najbolj priljubljeno glasbo, suito Planeti. Gost orkestra je bil violist Nils Mönkemeyer, eden najbolj cenjenih sodobnih violistov, ki jeizvedel Waltonov Koncert za violo in orkester.

Primož Trdan