Aleš Jan, režiser in pedagog. Gre za pripadnika generacije radijskih ustvarjalcev, ki je izvrstne, pionirske temelje predhodnikov znala in hotela razvijati. Njegovo delo na Radiu Slovenija vse od zaposlitve leta 1968 zaznamuje širok spekter delovanja, arhiv našega radia pa hrani več kot 500 radijskih iger pri katerih je bil režiser. Sicer močno dejaven tudi v gledališkem prostoru, pa je Jan za svoje delo prejel tudi številne nagrade na mednarodnih festivalih, za radijsko ustvarjanje pa tudi domači Župančičevo in nagrado Prešernovega sklada.

Uporabljeni so bili odlomki iz radijskih iger – Sandi Sitar: Upor v deželi pravljic; Frane Puntar: Pesem gre na zmenek; Svetlana Makarovič: Mrtvec pride po ljubico; Vladimir Kocjančič: En dan Denisa Ivanoviča; Saša Vuga: Abelkajn; Jean Charles Lombard: Čivčiv in Živživ; Edvard Kocbek: Črna orhideja; Frane Puntar: Ha; Aleksander Sergejevič Puškin: Mozart in Salieri; Škofjeloški pasijon; Ervin Fritz: Grofič Prašič; Ivo Svetina, Aleš Jan: A. T. L.; Žarko Petan: Prehlajena Sneguljčica; Ivan Cankar: Hlapci; Hans Magnus Enzensberger: Mrtvec in filozof; Pavel Lužan: Dežurni pesnik in Aldo Nicolaj: Dragi pokojniki, blagi možje pri katerih je bil portretiranec režiser.

Avtor in režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Bralec: Igor Velše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2015

 

 

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju variacij za klavir in instrumentalne due, ki jih bodo izvedli slovenski solisti in komorne zasedbe. Predstavili bomo Variacije za rog in klavir Mauricea Schoemakerja, Variacije in fugo na temo Georga Friedricha Händla v B-duru, op. 24, za klavir Johannesa Brahmsa, Variacije na slovaško temo za violončelo in klavir Bohuslava Martinuja in Variacije iz Sonatine za oboo in klavir Iva Petrića. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 25. junija ob 5.05.

Tjaša Krajnc