Borut Trekman, dramaturg in prevajalec. Gre za impozanten radijski opus. Arhiv Radia Slovenija namreč danes hrani skoraj 600 radijskih iger in ostalih oddaj, pri katerih je bil Trekman dramaturg, 90 iger pri katerih se pojavlja kot prevajalec in več kot 40 koti režiser.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Marcel Ayme, Helmut Cube: Garou – Garou; Michel Deon: Osebna izkaznica van Badebouma; Johann Nepomuk Nestroy: Lumpacij vagabundus ali Zanikrna trojica; Primož Kozak: Direktor; Alfred Andersch: Smrt Jamesa Deana; Gert Hofmann: Dolgi pohod; Alfonso Sastre: Magnetofonski trakovi; Peter Handke: Slušna igra ena in Sonja Grizila: Maturantska naloga pri katerih je bil portretiranec dramaturg ali prevajalec.

Avtor in režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Bralec: Igor Velše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija januarja 2015

V tokratno portretno osišče je postavljeno delo in ustvarjanje dramaturga in prevajalca Boruta Trekmana. Še pred diplomo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani leta 1967, se kot dramaturg zaposli na tedanjem Radiu Ljubljana, leta 1979 pa postane tudi urednik radijskega Igranega programa. S svojim teoretičnim delom se je posvečal vprašanjem radijske dramaturgije in raziskovanju njenega zgodovinskega razvoja. Bržčas enako pa je poleg dramaturškega za Trekmana pomembno tudi prevajalsko delo. Prav ta njegova, skoraj neločljiva dvojna ustvarjalna vloga pa je botrovala impozantnemu opusu. Arhiv Radia Slovenija namreč danes hrani skoraj 600 radijskih iger in ostalih oddaj, pri katerih je bil dramaturg, 90 iger pri katerih se pojavlja kot prevajalec in več kot 40 pri katerih je bil režiser. Ta obsežna zapuščina nedvomno kaže na razgibano in bogato obdobje slovenske umetniške radiofonije, ki jo je Trekman tudi jasno sooblikoval.

Avtor in režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Bralec Igor Velše

Traja 15′ 22”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2015

Uredništvo igranega programa