Rosanda Sajko, režiserka. S svojim režijskim, torej praktičnim, kot tudi razvejanim teoretičnim delom je močno zaznamovala radijsko igro na slovenskem. Še posebej radijsko igro za otroke, saj tudi v širšem evropskem merilu velja za eno od pionirk te zvrsti. Arhiv Radia Slovenija danes hrani več kot 370 radijskih iger v njeni režiji.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Brata Grimm: Mizica, pogrni se; Dieter Waldmann: Dubrowski; Frane Puntar: A; Antoine de Sainte Exupery: Mali princ; Vitomil Zupan: Upor črvov; Milan Jesih: Mora radijskega jutra; Peter Breščak: Legenda o preplahu; G. Wolfgang Graetz: Okus pekla; Gordana Kunaver: Etude za Svita; Momo Kapor: In spet noč; Frane Puntar: Vzorček; Dieter Waldmann: Stroji stavkajo; Peter Handke: Slušna igra dve in Frane Puntar: Hojladrija pri katerih je bila portretiranka režiserka.

Avtor in režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Bralec: Igor Velše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija avgusta 2014

Režiserka Rosanda Sajko se je še pred koncem študija režije na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani leta 1963 v celoti posvetila radijski režiji in žanru radijske igre. Arhiv Radia Slovenija danes hrani več kot 370 radijskih iger, ki jih je režirala, od tega več kot 160 za otroke. Prav temu žanru se je na svoji strokovni in poklicni poti posvetila najceloviteje, najprodorneje in najbolj predano.

Avtor in režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Bralec Igor Velše

Traja 14′ 04”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 2014

Uredništvo igranega programa