Dušan Mauser, režiser in pedagog. Doajen radijske igre pri nas je s svojim delom, tudi kot nekdanji profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, tako v tehničnem, vsebinskem kot estetskem smislu v marsičem utiril pot razvoja te samosvoje radijske zvrsti na slovenskem. Arhiv Radia Slovenija danes hrani bogato zapuščino, več kot 400 iger v njegovi režiji ali zvočni podobi.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Samuel Beckett: Besede in glasba; Jean Charles Lombard: V zgodovini kakor tudi v naravi; Ludvik Aškenazy: To je bilo na vaš račun; Thomas Dylan: Pod mlečnim gozdom; Simone Dubreuilh: Brodolom ali Miss Ann Saunders; Sandi Sitar: Projekt Ren veliki S; George Büchner: Leonce in Lena, ter Richard Roger: Mala suita čakanja pri katerih je bil portretiranec režiser ali tonski mojster.

Avtor in režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Bralec: Igor Velše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija julija 2014

Dober mesec pred svojim 100-im rojstnim dnem se je poslovil tonski mojster, radijski in gledališki režiser, nekdanji dolgoletni sodelavec Radia Slovenija

Dober mesec pred svojim 100-im rojstnim dnem se je poslovil tonski mojster, radijski in gledališki režiser Dušan Mauser, nekdanji dolgoletni sodelavec Radia Slovenija in docent na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani - prejemnik številnih nagrad in častni občan občine Naklo.

Njegova vez z radiem se je začela že pred 2. svetovno vojno in zapustila pomembno  zvočno sled, ki jo je desetletja umetniško sooblikoval v Igranem programu Radia Slovenija, saj je svojo ustvarjalno pot v največji meri posvetil radijski igri. Po lastni evidenci je posnel okrog 500 radijskih iger, v arhivu jih je zaradi nekdanjega nujnega varčevanja z magnetofonskimi trakovi ostalo manj kot 300. Njegova dojemljivost za vse novo, presežno ga je spodbudila, da je sprejel izziv in veščine tonskega mojstra s študijem radijske in gledališke režije  nadgradil kot diplomirani radijski režiser. Med vsemi posnetimi igrami jih je tako 120 v njegovi režiji in med njimi veliko tako imenovanih - antologijskih. »Svojih iger nikoli ne poslušam, še danes bi slišal  napake…«, je bil do svojega dela tudi kritičen, obenem pa optimistično in zvedavo usmerjen v prihodnost: »Bolj kot preteklost me zanima, kaj bo jutri«, je povedal ob njegovi 90-letnici.

Dušana Mauserja se bodo še dolgo spominjale generacije sodelavcev in študentov, v arhivu ostaja več kot 5000 njegovih zvočnih efektov, njihovo rabo je – med drugim - v produkcijo radijskih iger uvedel prav on. Zunaj Radia pa, ali kot njegovo zasebno nadaljevanje, ostaja iz ruševin obnovljena graščina Duplje in zbirka umetniško restavriranih starinskih ur, z eno takšnih se je srečal že prve dni dela na radiu, ko je takrat s svojim gongom označevala konec oddaje.

V portretni študiji iz leta 2014 z naslovom Nočem živeti nazaj. Zanima me samo jutri. je režiser in avtor Klemen Markovčič pogovor z Dušanom Mauserjem prepletel z izbranimi odlomki iz iger, pri katerih je bil Mauser tonski mojster ali režiser. Nastal je pomenljiv kolaž razmislekov o nadvse samosvoji ustvarjalni poti doajena radijske igre pri nas.

Gabrijela Lučka Gruden