Primož Trubar se vrne iz izgnanstva in pred 450. leti na Kranjskem napiše Cerkovno ordningo. Gre za prvo knjigo v slovenskem jeziku, ki je namenjena zgolj intelektualnemu bralcu, velja pa tudi za prvo pravno besedilo v slovenščini in prvi cerkveni red protestantov v avstrijskih dednih deželah. Ordninga je bila kmalu po izidu skoraj v celoti uničena, do lanskega leta je edini znani izvod hranila Vatikanska apostolska knjižnica. Pred Dnevom reformacije pa je javnost izvedela, da so v Nemčiji našli še en izvod, ki je tudi bolje ohranjen. Zakaj je bil Trubar tako motiviran, da se vrne in jo napiše, kljub temu, da je že bil v letih in so bile zanj razmere na Kranjskem družbenopolitično nepredvidljive? Zakaj so Trubarjev Cerkveni red kmalu po izidu prepovedali in skoraj v celoti uničili? Kako so preverjali avtentičnost izvoda, ki so ga lani odkrili v Nemčiji? O vsem tem z dr. Kozmo Ahačičem, vodjo Sekcije za zgodovino slovenskega jezika na Inštitutu Frana Ramovša, ki je preverjal avtentičnost odkritega izvoda in dr. Jonatanom Vinklerjem, urednikom Trubarjevih Zbranih del. Pogovor smo posneli v terenskem studiu programa Ars na Trubarjevi domačiji na Rašici na predvečer dneva Primoža Trubarja. V oddaji boste slišali tudi odlomke iz Cerkovne ordninge. V izvornem jeziku jih je interpretiral Brane Grubar, v prevodu pa Igor Velše.

V soboto, 7. junija 2014, na Trubarjev dan, bo program Ars z neposrednim prenosom vzpostavil zvočni most med Trubarjevimi kraji  in preostalo Slovenijo. Ta dan bodo tudi radijski poslušalci in poslušalke gosti na Slovenski pisateljski poti, katere pogled sega v spomin in v prihodnost.

Ob 450-letnici izida pomembne knjige za kulturo in jezikovno izročilo naroda, Trubarjeve Cerkovne ordninge, bo 3. program Radia Slovenija − program Ars z zvočnim mostom povezal Slovenijo s Trubarjevimi kraji.

Večerne dogodke na konvenciji Slovenske pisateljske poti v rojstnem kraju Primoža Trubarja v Raščici bomo od 18.00 do 20.15 neposredno prenašali iz gostujočega studia Ars.

Poslušajte zvočne dogodke na Trubarjevem dnevu.

Ob 18.00 bo na sporedu DOM v JEZIKU − neposredni prenos pogovora Aleksandra Čobca s sogovorniki o Trubarjevem času z najboljšimi izvedenci in poznavalci njegovega dela. Slišali boste pogovor o Trubarjevem jezikotvornem delovanju in iskanju pravega jezika za svoj narod ter o njegovih zanimivih popotovanjih po Evropi od knjige do knjige. Odlomke iz del bosta interpretirala Brane Grubar in Igor Velše.

Ob 19.00 pa se bo 3. program Radia Slovenija – program Ars, vključil v pisani vrvež Trubarjevega dne z neposrednim prenosom literarnega večera članov Društva slovenskih pisateljev Beseda, ki te pomni. Nastopili bodo: Marij Čuk, Mirjam Drev, Vladimir Kovačič, Željko Kozinc, Peter Rezman, Barbara Simoniti, Jana Putrle Srdič, Marjan Strojan, Ivo Svetina in Vlado Žabot.

Večer bo zaokrožil koncert pesniških in baladnih motivov Janeza Menarta in drugih slovenskih pesnikov v izvedbi skupine SAME BABE in igralca Dejana Pevčeviča.

Program

ars