V tokratni oddaji o Filmski glasbi, vam bomo predstavili film Spomini gejše iz leta 2005 v režiji Roba Marshalla. Dogajanje je postavljeno v skrivnostni svet, ki se še danes zdi čaroben. Začne se v letih pred drugo svetovno vojno, ko japonsko deklico iztrgajo iz naročja revnih staršev in jo odpeljejo v hišo gejš. Tam dela kot služabnica. Kljub izdajalski tekmici, ki ji skoraj zlomi duha, se razcveti v legendarno gejšo po imenu Sayuri. Prelepa in vešča številnih umetnosti očara najvplivnejše može svoje dobe, a skrivna ljubezen do moškega, ki ga ne more imeti, ji ne da miru. Film je bil nominiran za 6 oskarjev, osvojil pa je tri: za umetniško režijo, za kinematografijo in za kostumografijo. Skupni proračun za izdelavo filma je bil 85 milijonov dolarjev, izdali pa so ga v studiu Columbia Pictures.

V tokratni oddaji o Filmski glasbi, vam bomo predstavili film Spomini gejše iz leta 2005 v režiji Roba Marshalla.

Dogajanje je postavljeno v skrivnostni svet, ki se še danes zdi čaroben. Začne se v letih pred drugo svetovno vojno, ko japonsko deklico iztrgajo iz naročja revnih staršev in jo odpeljejo v hišo gejš. Tam dela kot služabnica. Kljub izdajalski tekmici, ki ji skoraj zlomi duha, se razcveti v legendarno gejšo po imenu Sayuri. Prelepa in vešča številnih umetnosti očara najvplivnejše može svoje dobe, a skrivna ljubezen do moškega, ki ga ne more imeti, ji ne da miru.

Film je bil nominiran za 6 oskarjev, osvojil pa je tri: za umetniško režijo, za kinematografijo in za kostumografijo. Skupni proračun za izdelavo filma je bil 85 milijonov dolarjev, izdali pa so ga v studiu Columbia Pictures.

Dejan Juravić