V ZDA se je v zadnji šestdesetih letih število čebeljih družin zmanjšalo za polovico, v Evropi pa za četrtino.

Ena od treh žlic hrane, ki jo pojemo, je rezultat dela čebel – tako domačih kot divjih. Drobne delavke so izjemno pomemben člen ekosistema – z opraševanjem skrbijo, da imamo na krožnikih zelenjavo, sadje, poljščine in čebelje pridelke. Še zdaleč pa ne oprašujejo samo medonosne čebele, temveč tudi 500 vrst divjih čebel, metulji, hrošči in muhe trepetavke, zato moramo nujno poskrbeti tudi za te opraševalce.

Po vsem svetu je vse več pomorov čebel. Umirajo predvsem v Srednji Evropi in Severni Ameriki. V ZDA se je v zadnji šestdesetih letih število čebeljih družin zmanjšalo za polovico, v Evropi pa za četrtino. V Sloveniji so kljub stabilnemu številu družin vsake dve do tri leta izgube pozimi velike – umre tudi tretjina vseh čebel. Kaj se dogaja s čebelami v svetu in kaj to pomeni za človeka?

Blaž Mazi